Nieuwe koers in 2024

Leestijd 1,5 min.

Iedereen die weleens heeft gezeild weet het: ook al let je nog zo goed op je kompas, hou je de wind en stroming scherp in de gaten en trim je je zeilen zo goed mogelijk, toch moet je soms de steven wenden. Bijsturen, afvallen en oploeven, overstag gaan: het hoort bij zeilen. Zo gaat het ook als je een bedrijf hebt: je hebt een doel voor ogen, werkt hard en houdt dagelijks de vinger aan de pols. Van tijd tot tijd moet je uitzoomen en kijken of je nog op koers ligt, of je doelen en visie nog haalbaar zijn, of dat het tijd is om van koers te veranderen. Voor ons was 2023 zo’n jaar, na 5 jaar als engineeringbureau was het tijd om de balans op te maken en na te gaan of we nog op koers lagen. ‘Wat zijn de ontwikkelingen binnen jachtbouw? Moeten we ons meer gaan richten op 3D-tekenen? Is het haalbaar om in deze sector en in deze regio verder te groeien?’ Een paar van de vragen die we niet langer konden negeren.

Het was altijd onze ambitie om een echt engineeringbureau te zijn, we wilden onze kennis delen en jonge mensen interesseren voor de jachtinterieurbouw. Maar gekwalificeerd personeel is moeilijk te vinden in deze tijd met groot personeelsgebrek, het bleek een grote uitdaging om voldoende jonge mensen te vinden die zich écht willen ontwikkelen tot een volwaardig engineer in de jachtinterieurbouw. Je moet nu eenmaal bereid zijn om een aantal jaren hard te werken voordat je in de superjacht-sector op niveau kunt werken. Daarvoor moet je gedreven zijn en echt hart hebben voor superjachten. We hebben de afgelopen jaren met veel plezier een aantal gemotiveerde jonge mensen mogen opleiden, maar het blijkt niet voldoende om door te groeien. De markt vraagt om meer capaciteit en om de continuïteit te garanderen zouden we eigenlijk door moeten groeien naar zo’n 10 man personeel, met het huidige personeelsgebrek blijkt dat dus een te grote stap.

Daarom laten we het puur engineeren los en gaan we ons voortaan richten op projectmanagement op het gebied van design & engineering van exclusieve jachtinterieurs en -exterieurs. De ervaring van de afgelopen jaren nemen we mee in ons werk als interim-managers; we hebben nu nog meer ervaring in het managen van complexe interieurprojecten, het runnen van teams en alle andere uitdagingen die het engineeren van een exclusief jachtinterieur met zich mee brengt.

Het blijft een voorrecht om mee te mogen werken aan de bouw van de mooiste jachten ter wereld, onze drive daarvoor is onverminderd groot. Ons bezoek aan de Monaco Yacht Show was voor ons de bevestiging daarvan: wanneer je daar oog in oog staat met het beste dat de Nederlandse superjacht-sector de wereld te bieden heeft kun je alleen maar trots en dankbaar zijn dat je in deze sector mag werken. Of het nu om een refit gaat of om een nieuw design, de uitdaging en emotie die een superjacht oproept, doen ons hart nog steeds sneller kloppen. We varen in 2024 een andere koers, maar met dezelfde drive. 

We wensen iedereen een spetterend nieuw jaar en hopen dat we u ook in het nieuwe jaar mogen helpen met het realiseren van grootse dromen!

Bekijk onze vernieuwde website en lees meer over onze nieuwe koers en ambities.