De projectmanagers

Kees-Sjeng van Roosmalen

Zoals bij zoveel mensen in de superjachtwereld heb ik het niet van een vreemde: mijn vader is scheepsbouwkundig ingenieur en mijn moeder komt uit een familie van meubelmakers met twee rechterhanden. Via een bevriende scheepstimmerman heb ik als kind al eens de kans gehad om een superjacht te bezoeken, dat heeft me nooit meer losgelaten.

Ik ben oorspronkelijk opgeleid als P&O manager maar ook tot bouwkundig aannemer en heb als zelfstandig interieurbouwer vele projecten uitgevoerd. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en uiteindelijk ben ik via technisch tekenwerk bij een jachtarchitect doorgegroeid naar managementfuncties in de superjacht-sector. De praktische en inhoudelijke kennis die ik in verschillende functies heb opgedaan komen goed van pas bij mijn werk als praktijkgerichte interim-manager: ik spreek de taal van de ontwerper, begrijp hoe je een schets omzet in een technische tekening maar begrijp ook welke oplossingen nodig zijn voor een probleemloze uitvoering.

Als project engineer ben je verantwoordelijk voor de integratie van het interieur of exterieur met de andere disciplines. Je bent de verbindende schakel tussen de lead engineer en het uitvoerende team en zorgt ervoor dat alles goed functioneert en elk detail klopt. Ieder project is weer anders, kent nieuwe uitdagingen. Daarnaast heb je steeds met andere mensen te maken, dat zorgt voor afwisseling. Je moet veel regelen en afstemmen. Je overlegt met het hele team en zorgt ervoor dat iedereen goed weet wat zijn of haar rol is, zo gaat alles soepeler. Het maakt uiteindelijk niet meer uit wie het beste idee heeft, je doet het samen.

Ik hou ervan om mensen te motiveren om hun werk goed te doen, het blijft hún werk! Als interim-manager ben jij toch verantwoordelijk voor wat iedereen doet. Dat is elke keer weer een uitdaging, maar uiteindelijk komt het altijd goed. Dat maakt het ook zo leuk; in de superjachtsector heeft iedereen passie voor het vak!

Sung Soo den Dulk

Vanaf het moment dat ik kennismaakte met de superjachtbouw ben ik gegrepen door de passie waarmee iedereen in deze sector werkt. Ik word vooral aangetrokken door het streven naar de ultieme perfectie, het tot het uiterste gaan, het uitzonderlijke vakmanschap en de detaillering van de interieurs.

Vanuit mijn achtergrond heb ik geen directe affiniteit met techniek of scheepsbouw. Via mijn partner Kees-Sjeng ben ik in aanraking gekomen met de superjachtbouw doordat hij al werkzaam was in die sector. Ik ging mee naar open dagen, tewaterlatingen en andere activiteiten. De drive werd steeds groter en ik ben in de leer gegaan bij mijn partner. Ik heb mij verdiept in meubelmakerij om meer affiniteit te krijgen met techniek en (scheeps)houtbouw en daarnaast heb ik cursussen in 2D- en 3D-tekenpakketten gevolgd. Daarna heb ik enkele jaren als engineer interior gewerkt om uiteindelijk de dagelijkse leiding te hebben over ons eigen engineeringsbureau met 6 medewerkers. Tegenwoordig richt ik mij specifiek op het begeleiden van externe projecten waarbij de focus ligt op de processen met als einddoel dat het interieur probleemloos aan boord wordt gemonteerd.

Oorspronkelijk ben ik opgeleid in Management, Economie en Recht. Ik heb veel ervaring opgedaan in verschillende organisaties en zo ook veel bedrijven van binnen gezien. Als zelfstandig projectmanager werk je steeds in nieuwe situaties met nieuwe uitdagingen, dat past goed bij mij. Ik hou ervan om situaties en processen on the job te ontrafelen: hoe zit iets in elkaar? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het project voor iedereen prettig en soepel verloopt? Hoe zorgen we ervoor dat de verschillende belangen in balans worden gebracht zonder planning en resultaat uit het oog te verliezen? Het helpt dat ik weet hoe het is om als engineer te werken, met welke uitdagingen en teleurstellingen je te maken krijgt en hoe trots je bent als je die samen overwint. Eigenlijk zou je ook af en toe moeten blijven engineeren om feeling te houden met de werkprocessen.

Wat is mijn toegevoegde waarde in een project, wat drijft mij? Ik word enthousiast als iedereen die meewerkt zich gewaardeerd voelt. Ik hou ervan om doordachte en snelle keuzes te maken en tot pragmatische oplossingen te komen. Zonder dat we gaan hollen, maar wel door de pas erin te houden. Ik ben trots als een team ook daadwerkelijk als team werkt en hetzelfde doel nastreeft.

Ik vind het belangrijk dat een manager overview houdt, zonder dat de technische details verloren gaan. Ik leef op wanneer er veel geregeld moet worden, want uitdagingen houden mij scherp en gemotiveerd!

Verder praten?

Of u op zoek bent naar tijdelijke versterking voor een deadline, of naar een externe partner voor de technische begeleiding van een nieuw jachtinterieur-ontwerp of refit, we willen graag met u in gesprek om onze visie hierop verder toe te lichten.

Samenwerking start met een gesprek over uw wensen, uitdagingen en visie. We staan altijd klaar om samen te verkennen hoe we kunnen helpen bij de realisatie van uw project.

+31 (0) 6 1961 2962