Rare jongens die Romeinen

Leestijd 2 min.

Het is alweer bijna zomervakantie, en waar kun je als superjacht-liefhebber nou beter vakantie vieren dan in Italië? Het land van schilderachtige stranden en La Dolce Vita staat ook bekend om zijn superjachten: De Duitsers bouwen de grootste superjachten, de Nederlanders bouwen de beste superjachten en de Italianen bouwen de meeste superjachten. Het centrum van de Italiaanse superyacht sector is de Toscaanse havenplaats Viareggio, thuisbasis van legendarische jachtwerven als Benetti.

De Italianen hebben hun liefde voor superjachten niet van een vreemde, hun voorgangers, de Romeinen konden er ook wat van. De beruchte Keizer Caligula liet in het jaar 39 na Christus een enorm jacht bouwen van 73 meter, net zo lang als een Airbus A380! Ook naar onze huidige maatstaven is dit een superjacht.

Je zou verwachten dat dit enorme plezierjacht bedoeld was om op de Middellandse Zee te cruisen, maar de werkelijkheid is veel gekker: het wrak van dit Romeinse superjacht werd in de 15e eeuw ontdekt op de bodem van het Nemi-meer ten zuiden van Rome. Het Nemi-meer meet ongeveer 1,67 vierkante kilometer en bevindt zich in de krater van een voormalige vulkaan op 316 meter hoogte. Al eeuwen gingen geruchten rond onder de vissers op het meer, dat er een groot schip op de bodem lag. Er werden geregeld beelden en andere voorwerpen opgevist die wezen op een groot Romeins schip.

In 1535 ging uitvinder Guglielmo de Lorena op expeditie met een voor die tijd revolutionair hulpmiddel: een duikkoepel. In tegenstelling tot de recente rampzalige duikboot-expeditie naar de Titanic was de duiktocht van Guglielmo wel succesvol: Met zijn primitieve onderzeeër bevestigde hij wat lokale vissers al lang wisten; er lag inderdaad een enorm wrak op de bodem van dit kleine meer!

Het Nemi Meer was volgens de Romeinen het domein van Diana, godin van de jacht en Diana was een godin waarmee Caligula zich verwant mee voelde. Dat was ook de reden dat Caligula juist op deze heilige plek met zijn plezierjacht wilde varen. Alhoewel je je kan afvragen of ‘varen’ het juiste woord is voor een jacht van 73 meter op een meer van iets groter dan 1,5 vierkante kilometer! Het schip was in ieder geval van alle luxe voorzien en werd vooral gebruikt voor de extravagante feesten waar Keizer Caligula berucht om was.

Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd het schip door Benito Mussolini weer boven water gehaald: zijn obsessie met het Romeinse Rijk was zo groot dat hij hiervoor het hele meer liet droogleggen. Het was een enorm project: de opgraving begon in 1929 en het duurde tot 1932 voordat het hele jacht was drooggelegd. Toen werd pas echt duidelijk hoe groot het superjacht van Caligula was, zeker ten opzichte van het bescheiden Nemi-meer. En het werd nog veel gekker: de archeologen vonden niet 1 maar 2 scheepswrakken!

Mussolini bouwde een museum voor de Nemi-schepen, maar ­­­door brand ging het museum in vlammen op. De wrakstukken van Caligula’s superjachten gingen hiermee terug de vergetelheid in. En het Nemi Meer is weer het exclusieve domein van Godin Diana.

Wat rest zijn de geruchten, de tot de verbeelding sprekende verhalen en de foto’s.

Bekijk hier het filmjournaal uit 1931:

After Nearly 2,000 Years – Sound Version (1931)