Het geheim van Finitouch

Leestijd 3 min.

Bij Van Roosmalen zijn we continu bezig om te kijken hoe het beter kan: efficiënter, productiever, maar ook duurzamer. Daarvoor laten we ons ook graag inspireren door voorlopers in andere sectoren. Deze keer nemen we je mee naar een inspirerend bedrijf buiten de jachtbouw: Finitouch. Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in het DNA van deze Amersfoortse interieurbouwer; al sinds 2014 wekt Finitouch zelf haar energie op met windmolens en zonnepanelen. Ze zijn gespecialiseerd in grote interieurprojecten voor overheid en bedrijfsleven en dragen hun duurzame DNA uit in meerdere opzichten. Een gesprek met bevlogen ondernemers in twee delen, want er valt veel te leren van deze inspirerende voorlopers.

Duurzaamheid doe je voor jezelf

Eigenaar Ron Krijnen:Ik was vroeger eigenlijk helemaal niet zo duurzaam. Dat veranderde rond 2005. Samen met mijn vrouw had ik molen de Hoop in Nijkerk gekocht en opgeknapt. In die tijd kwam duurzaamheid net op in Nederland en hadden we hier samen vaak discussies over: Wat gaat duurzaamheid betekenen voor de interieursector? Wij liepen altijd al voorop met nieuwe machines, we hadden ook als één van de eersten een 3D-printer, maar wat moesten we met duurzaamheid doen? We zaten tijdens het eten weer eens over duurzaamheid te praten en toen zei mijn zoon: ‘Pap, koop gewoon een windmolen.‘ Een molen is het oudste energieneutrale gebouw dat er is. Vervolgens hebben we 11 jaar geleden ook de eerste zonnepanelen op het dak gelegd. Inmiddels hebben we 1300 zonnepanelen en vijf windturbines enwerken we hier 100% energieneutraal. Maar ook al zegt iedereen dat je het doet voor toekomstige generaties, je doet het eigenlijk voor jezelf. Anders kun je ook zeggen ’dan doe ik het over 5 jaar.’

Kees Sjeng van Roosmalen en Marc van Rijssen

 

Kees-Sjeng van Roosmalen en Marc van Rijssen

Duurzaamheid en interieurbouw

Marc van Rijssen, commercieel projectleider, vult aan:
Mijn filosofie over duurzaamheid in meubelmaatwerk is: het blijft vooral maatwerk.

Er wordt nu onderzocht of we maatwerk circulair kunnen maken. Dat betekent dat je meubels niet verlijmt maar zo in elkaar schroeft zodat ze altijd weer demontabel zijn. Of dat gaat werken is de vraag want het heeft ook weer gevolgen voor de kwaliteit. En dat ga je na een paar jaar al merken. Dus voor mij betekent duurzaamheid dat een interieur dat wij maken 20 jaar goed blijft, dat het hufterproof is. Dat vind ik duurzamer dan dat je het na 5 jaar al moet weggooien maar wel kan loshalen en scheiden. Want dan moet je het wel weggooien en weer wat nieuws neerzetten, onze interieurs gaan 4 keer zo lang mee.

Duurzaamheid begint met de materialen: Voor massief hout heb je het FSC-keurmerk, en ons plaatmateriaal is allemaal PEFC-gekeurd. Onze basisvoorraad voldoet daar standaard aan, dat is nu het maximale dat je kunt doen. Maar als een architect zegt ‘Dat wil ik niet’ heb je wel een probleem.

Maar ja, wat is duurzamer; een boom kappen die weer terug geplaatst wordt en die je volledig gebruikt als planken? Of is plaatmateriaal toch duurzamer? Een plank hoef je alleen maar te zagen, aan plaatmateriaal wordt ook nog lijm toegevoegd. Ik kan daar geen realistische inschatting van maken

Hightech in het oerbos

Ron:
Voor gebouwen is de Breeam-certificering de hoogste klasse van duurzaamheid. Voor overheidsopdrachten is deze certificering al verplicht. Bouwkundig wordt er ook volgens die normen gewerkt. Dan komt de hoofdinrichting, dat doen we ook volgens die normen. Op interieurgebied wordt er nog niet op getoetst, en er is eigenlijk ook geen toetsmechanisme. Maar wij doen zelf wél het maximaal haalbare, vooral als het om het materiaal gaat: PEFC gecertificeerd hout is het meest duurzaam, dat is bijna alleen maar naaldhout met een herplantplicht. En die is altijd 1 op 2, dus als je een boom kapt komen er 2 voor terug. Als je ziet hoe ze die bossen in Finland en Noorwegen tegenwoordig beheren; ze bepalen vanuit de satelliet welke bomen gekapt worden en welke niet. Vroeger ging er iemand langs alle bomen en die zette er een kruis op, dat gaat daar nu allemaal via de sateliet. Die machines worden vanuit de sateliet aangestuurd, ook het kappen gebeurt satelietgestuurd. Ik ben er zelf geweest, het is waanzinnig om te zien. De oerbomen blijven daar staan, het is altijd een gemengd bos.

Maar de trend in de interieursector is duidelijk: hout gaat er bijna helemaal uit. Als je ziet hoeveel nieuwe materialen erbij zijn gekomen, dat is extreem. We werken steeds vaker met alternatieve materialen: van glas tot corian en alles dat daartussen zit.

 

Kees-Sjeng van Roosmalen, Marc van Rijssen en Ron Krijnen

Mismatch tussen normen en realiteit

Voor een groot advocatenkantoor hebben we een paar jaar geleden de hele inrichting gedaan, die klant wilde ook aan de hoogste standaarden voldoen. Maar ze wilden ook voor de hele inrichting notenhout gebruiken. Alleen; Amerikaans notenhout valt niet onder de certificering. Deze klant wilde graag omgewaaide stammen kopen en dan de hele stam gebruiken. Dus dan gebruik je dosse, je gebruikt kwartiers, en van het restmateriaal maak je mismatch. Dan krijg je heel leuke combinaties, én je gebruikt 100% van de stam. Dat hebben we allemaal zo uitgevoerd, allemaal netjes uitgezocht en gedocumenteerd maar helaas; een officiële instantie kan er niks mee.

Gelukkig is het wel heel mooi geworden. Je krijgt een heel ander kleurenspel; de ene boom is hier omgewaaid, de ander is daar omgewaaid. Het leuke is dat iedereen dacht dat de meeste mensen de mismatch niet zo mooi zouden vinden. Dat zijn fineerbaantjes van tussen de 3 en 7 centimeter; daar zit spint in, er zit kwartiers in, er zit dosse in, alle kleurlagen zitten er in.

Dus voor de front office werd gekozen voor dosse en kwartiers; de vergaderruimtes allemaal dosse, de algemene ruimtes allemaal kwartiers. En de back office, waar het personeel werkt, werd uitgevoerd met mismatch.

Weet je wat het leuke is? Het werkt precies omgekeerd: de back office met de mismatch vindt iedereen veel mooier dan de front office. Het is ook waanzinnig mooi als je het in het echt ziet. Zo’n kastenwand, met die hele kleurslagen erin, van licht naar donker met een baantje stint, een baantje baantje zwart, met noestjes erin… Dat lééft, dat kan iedereen zien.

Door dat project werd duidelijk hoe mooi duurzaam materiaalgebruik kan zijn: we hebben daarna zeker 6 projecten gehad met alleen maar mismatch-hout. Het zijn omgewaaide bomen, en je gebruikt 100% van je stam. Allemaal klanten die heel bewust alles lieten mengen, zo mooi is dat.

Lees meer over Finitouch  met deze link: https://www.finitouch.nl/