De Monaco Yacht Show

Leestijd 5 min.

Als engineers werken we meestal achter de schermen, zijn we de verbindende schakel tussen de creatieve visie van de architect en de uitvoerende handen op de werf. En ook al staan we niet dagelijks op het dek, of in het stuurhuis, toch voelen we ons verbonden met de jachten waar we aan mee mogen werken. Zoals de mecaniciens van een Formule 1 Team trots zijn als hun coureur een race wint, zijn wij trots als er een superyacht waaraan we een bijdrage mochten leveren te water wordt gelaten.

Een superyacht is een groot en complex project dat vraagt om strakke planning, goede coördinatie en heldere lijnen als het gaat om communicatie. Het is het resultaat van ultiem teamwork, en het is pas echt een superyacht als alles samenkomt en perfect is uitgevoerd. Het projectmanagement dat hiervoor nodig is fascineert ons als engineers en als projectmanagers. Waar we in ons dagelijks werk obsessief bezig zijn met het verbeteren van processen, gingen we naar de Monaco Yacht Show waar het resultaat van het teamwork centraal stond.

Je moet natuurlijk wel een beetje maf zijn als je in de Superyachtwereld wil werken, maar de voldoening is dan ook groot als een project succesvol is afgesloten. Er gaat niks boven een perfect superyacht, het is alleen goed als het echt perfect is. Werken in deze sector hou je alleen vol als je je als professional wilt meten met de besten, je gaat voor perfectie en het ultieme resultaat.

Net zoals Formule 1 fans over de hele wereld Grand Prix races bezoeken, wil je als echte superyacht-fan natuurlijk ook een keer naar de Monaco Yacht Show, niet geheel toevallig in  de bakermat van de Formule 1 sport. Daarom besloten we dit jaar voor het eerst naar Monaco af te reizen.

Vanwege de duurzaamheid, een belangrijk thema in Monaco, kozen we voor de TGV. Ook omdat we benieuwd waren naar de ervaring en service van de hogesnelheidstrein. Tenslotte is de trein het klassieke vervoermiddel om naar de Côte d’Azur te reizen: in de negentiende eeuw luidde de komst van de stoomtrein, het begin in van de Côte d’Azur en beroemde badplaatsen als Cannes, Nice, Menton en natuurlijk Monte Carlo. De Steam Set uit die tijd trof elkaar in de lentemaanden aan de Middellandse zeekust: Engelse en Russische aristocraten lieten fraaie klassieke villa’s bouwen op de rotsachtige kust, importeerden de inmiddels klassieke palmbomen en vermaakten zich in de Casino’s, de Opera en de restaurants. En uiteraard werd er gezeild met klassieke jachten. Het begin van het tijdperk van de superyachten…

Wie verwacht die grandeur terug te vinden in de eerste klas van de TGV, moeten we teleurstellen: een gewone Nederlandse trein is vaak schoner, lichter en moderner. Als je mensen wil enthousiasmeren om de trein te kiezen in plaats van het vliegtuig moet er nog wel wat gebeuren. Eigenlijk zou de TGV een grote refit moeten krijgen om reizen per trein een aantrekkelijk alternatief te maken voor de 21e eeuw. De TGV rijdt natuurlijk wel sneller dan de gewone trein: met zo’n 400 kilometer per uur rijd je door het glooiende Franse heuvellandschap, om uiteindelijk langs de stranden en badplaatsen van de Middellandse Zeekust met een slakkengang naar Nice te rijden.

De Monaco Yacht Show zelf was een indrukwekkende ervaring: ook al kom je weleens op een werf of heb je een keer op het dek van een superyacht gestaan; zoveel jachten zie je niet vaak bij elkaar.

De schaal en omvang van deze show zijn ongekend, en de entourage, met het azuurblauwe water van de Middellandse Zee, geeft het geheel precies de uitstraling die je verwacht.

Hollandse duinen in Monaco?

Nederlandse bedrijven waren sterk aanwezig met innovatieve concepten. Het meest opvallende was het Dunes-concept van Studio De Voogt en Feadship: de Nederlands topwerf toonde op poëtische wijze aan dat een opwarmende wereld vraagt om andere technische oplossingen en een nieuwe designtaal: de vloeiende lijnen van deze studie zijn ontleend aan de patronen van duinlandschappen op de grens van zee en land. Deze lijnen hebben niet alleen een esthetische functie: de overhangende dekken zorgen op natuurlijke wijze voor schaduw en ventilatie en kunnen het gebruik van airco deels vervangen. Het was het meest vernieuwende ontwerp dat we gezien hebben en we hebben denken dat we deze vormentaal de komende jaren zeker terug gaan zien.

Magisch marmer bij VBH

Niet alleen de Nederlandse werven waren sterk vertegenwoordigd, ook toeleveranciers lieten mooie innovaties zien. Een voorbeeld hiervan is Alchimia, een innovatie van VBH: de marmeren wand waaruit een tv-scherm opdoemt als je met je handen boven de oplichtende knoppen beweegt lijkt ons een innovatie die we niet alleen in superyachten gaan terugzien.

Delfts blauw onder de zeespiegel

Misschien geen innovatie, maar toch iets om trots op te zijn: de schroef die de Nederlandse kunstenaar Hugo Kaagman in Delfts Blauw beschilderde. Een treffend symbool voor de eeuwenoude maritieme traditie waar superyacht werven op bouwen in Nederland en voor Heesen’s BlueNautech visie op duurzaamheid.

Containers op een superyacht?

Een opvallende verschijning bij Icon Yachts. Dit Nederlandse bedrijf haakt aan bij de trend van explorer-yachts en toonde een modulair concept waarin ook ruimte was voor zeecontainers.

Sfeerimpressie Monaco Yacht Show

Het was een onvergetelijke en inspirerende ervaring. We gaan met nog meer motivatie aan de slag en zien nu al weer uit naar volgend jaar. Au revoir Monaco!